Berentés Zoltán Története

Berentés Zoltan

Berentés Zoltan vagyok, 2007.07.28-án érkeztem Genfbe.

Nem szerepelt a terveimben egyáltalán a Svájcba költözés, nincsenek véletlenek viszont, tavaly nyáron a naturalizációm lezárását követően eszembe jutott, hogy óvodásként imádtam lapozgatni, később olvasni a Panoráma Útikönyv sorozat „Svájc” című kötetét. 28 éves koromra komplett exisztenciát sikerült felépítenem, fiatalon házasodtam, majd váltam el és egy új ismeretség okán hagytam el Budapestet, a távközlési szektort 7 év szakmai sikerével együtt.

A kezdeti lelkesedésem, kecsegtető, de meghiúsult munkaszerződés a nemzetközi távközlési hivatalban (ITU) megerősítette sajnos, hogy az angol nyelv felsőfokú ismerete Svájcban számomra nem lesz elegendő. Dolgoztam lópedagógia magánvállalkozásban, mint kisegítő, majd a svájci posta munkaszerződése várt aláírásra.

Nem sikerült, az aláírás pillanatában elutasítottak, mivel nem tudtak végül egy külföldi számára tartózkodási -és munkavállalási engedélyt kezdeményezni. Több száz negatív választ követően 2008 május 1-től nehéz, fizikai munkát vállaltam Biel/Bienne-ben egy több, mint 100 éves svájci vasgyárban, ahol 4 évig dolgoztam, várva a beígért pozíciómat.

Hálás vagyok, mivel a magyarországi félbemaradt főiskolai tanulmányaimat 2010-ben befejeztem közgazdászként, párhuzamosan a napi 12 órás fizikailag és szellemileg is embertpróbáló munkanapokkal. Szabadságaim évekig vizsgákkal teltek, illetve a francia nyelvet tanultam meg Skype oktatással már felsőfokú szintig (Delf-Dalf nemzetközi diplomával). 

Nem kaptam meg a beigért promóciót a vasgyárban, más irányt szántak számomra, ami nem egyezett a szakmai céljaimmal, ezért 2010-ben visszaköltöztünk Genfbe, mesterképzésem, mint okleveles közgazdász (MBD fokozattal) folytatódott és a neuchâteli egyetemen is befejeztem 1 év MsC képzést. 

2012-ben kaptam lehetőséget egy kis, genfi brókercégben, ahol relokációval is foglalkoztunk diplomatáknak, illetve a biztosítás és előtakarékosság bázisképzését is biztosították. Szükségessé vált hamar a Svájci bank -és biztosításfelügyelet (FINMA) regisztrációja, 2013.01.01-től kizárólag személyes bejegyzést követően hivatalos a pénzügyi és biztosítási tevékenység (megjegyzés: 2024.01.01-től pedig már pénzbüntetés, szakmától való eltiltással szankcionálható a munkaválló és munkáltatója). Ügyfeleim ebben az időszakban kizárólag ismerős és baráti köröm néhány száz fős személye volt. 

img_1008-redacted_dot_app_optimized

Hálás vagyok, mert szakmai sikereim nem maradtak el, viszont az ügyfeleim igényeihez
igazodva büszkén csatlakoztam 2020.06.01-től svájci Allianz csoporthoz, mint globális
pénzügyi, befektetési, svájci ingatlanfinanszírozási (2021 február 23-tól boldog, genfi
ingatlantulajdonosként) és biztosítási tanácsadója (expêrt fokozattal) cégeknek,
magánszemélyeknek Svájcban, pénzügyi tervezőként mára már 13.éve.

A példamutatás számomra prioritás, hosszú út vár még rám a privát és szakmai céljaim
eléréséhez. Büszke magyarként 2023.08.29-től hivatalosan is kettős (magyar és svájci)
állampolgár lettem, illetve két éve az egyik legrégebbi magyar egyesület, a Genfi Magyar
Egyesület (Association des Hongrois de Genève) alelnökének kértek fel, amit boldogan
elfogadtam, a magyar kultúra ápolása és több, mint 1000 éves örökségünk megismertetése,
értékeinek megőrzése, Svájcban is esszenciális küldetés.

2014.09.01-től a SwissLife, a legrégebbi svájci életbiztosítási társaság tanácsadója lettem, aki 3 éves aktív képzés mellett biztosította a fenti hivatalos bejegyzést a FINMA-nál. Nagyon hálás vagyok, mert a közel 6 éves szakmai tevékenységem során a magyar honfitársaim között közel 2000 (nem magyar ajkú ügyfeleim száma akkor már közel a duplája volt, de a prioritás ma is a magyar-svájci közösség) és több, mint 100 svájci cég aktív tanácsadójává váltam, bizalmukat ezúton is köszönöm szépen!

Szüleim példamutatása kizárólag a kitartó, lelkiismeretes, szorgalmas és mások érdekeit
priorizáló munkavégzést tartották számomra elfogadhatónak (Anyukámat már 2006-ban,
Apukámat pedig 2019-ben veszítettem el).

Aktuálisan, a fenti szakmai, és non-profit tevékenységek mellett a genfi lakóhelyemenen a
következő választási ciklusban indulni fogok (2024.09.02 – 2025.03.31 közötti választási
periódus), így még hatékonyabban képviselhetem a svájciak számára már bizonyítottan
értékes, szorgalmas és példamutató svájci magyar közösséget, minket és érdekeinket!

Baráti üdvözlettel,
Berentés Zoltan

Globális pénzügyi, befektetési, svájci ingatlanfinanszírozási és biztosítási szakértő-tervező 13. éve Svájcban cégeknek, magánszemélyeknek
Okleveles közgazdász MBD

Chemin Louis-Hubert 2
1213 Lancy (Genève)

zoltan.berentes@allianz.ch
www.zoltanberentes.com